ניהול סיכונים ומניעת התפתחות לגיונלה במערכות מים חמים וקרים
בשל ההבנה כי קשה מאוד למנוע לחלוטין התפתחות ליגיונלה בנקודות קצה, המונח ניהול סיכונים הוא המתאים יותר, יש להבין כי הליגיונלה הוא חיידק זעיר 0.2 מיקרון, כמעט בגודל וירוס גודלו הקטן מגן עליו מפני מרבית המסננים, ואם לא די בכך הוא חיידק טפיל הנכנס לתוך מאכסן, אמבה לדוגמא ובכך הוא מוגן מפני חומרי חיטוי. ההבנה של המיקרוביולוגיה של החיידק תוביל לניהול סיכונים טוב יותר.
מהי לגיונלה?
חיידק הלגיונלה נמצא בדרך כלל במים. החיידקים מתרבים כאשר הטמפרטורות נעות בין 20-45 מעלות צלזיוס וזמינים חומרים מזינים. החיידקים רדומים מתחת ל-20 מעלות צלזיוס ואינם שורדים מעל 60 מעלות צלזיוס.
מחלת הלגיונרים היא סוג של דלקת ריאות שעלולה להיות קטלנית ב-10% מהמקרים, החולה נדבק משאיפת רסיסי מים (ארוסולים) הנישאים באוויר אשר מכילים חיידקי לגיונלה. טיפות כאלה יכולות להיווצר, למשל, על ידי: יציאות מים חמים וקרים; מרססים; מיזוג אוויר רטוב (צ'ילרים) ראשי מקלחת, ג'קוזי או מזרקות.
כל אחד יכול לפתח מחלת הלגיונרים, אבל קשישים, מעשנים, אלכוהוליסטים ובעלי סרטן, סוכרת או מחלות נשימה או כליות כרוניות נמצאים בסיכון גבוה יותר.
מה ניתן לעשות?
מנהלי אחזקה ותפעול מחויבים (הנחיות למניעת ליגיונלה 2022) לבצע הערכת סיכונים מלאה או סקר סיכונים של מערכות המים החמים והקרים שלהם ולהבטיח אמצעים נאותים כדי לשלוט בסיכונים.
שימוש בקרת טמפרטורה
השיטה העיקרית המשמשת לשליטה בסיכון מלגיונלה היא בקרת טמפרטורת המים, יש להזרים במעגל חוזר את המים החמים בטמפרטורות המונעות גדילת לגיונלה, חסרונות רבים יש לשיטה זו, הראשונה והחשובה היא שהחיידק לא נקטל בטמפרטורה הנדרשת בהנחיות, חסרון נוסף, בישראל מערכת המים הקרים בקיץ יכולה לעבוד בטמפ' גבוהה אשר תעודד התרבות החיידק, חסרונות נוספים לשיטה זו ונפרטם במסגרת פרטנית, לפיכך, הבין הרגולטור כי יש לבנות תוכנית סקר סיכונים.
גורם מוסמך צריך לבדוק, לבדוק ולנקות את המערכת באופן שוטף, בהתאם להערכת הסיכונים.
עליך לזהות יציאות קווי מים לבדיקה חודשית. כדאי לבדוק את טמפרטורות צינור המים החמים מדי חודש ואת טמפרטורות מיכל המים הקרים לפחות כל שישה חודשים.
מים עומדים מעודדים את צמיחת הלגיונלה. כדי להפחית את הסיכון, עליך להסיר "קווים מתים" כלומר קווים ללא מוצא בצינורות שהמים בהם עומדים, לשטוף החוצה אביזרי קצה בשימוש נדיר (כולל ראשי מקלחת וברזים) לפחות מדי שבוע ולנקות ולהסיר אבנית של ראשי מקלחת וצינורות לפחות אחת לרבעון. יש לנקות את מיכלי האגירה של מים קרים מעת לעת ולנקז מים מגלוני מים חמים כדי לבדוק אם יש פסולת או סימני קורוזיה.
תכנון מערכות כדי למזער את צמיחת הלגיונלה, על ידי:
- שמירה על עבודת צינור קצרה וישירה ככל האפשר
- בידוד נאות של צינורות ומיכלים
- שימוש בחומרים שאינם מעודדים את צמיחת הלגיונלה
- מניעת זיהום, למשל על ידי התאמת מיכלים עם מכסים ומסכי חרקים.
- יש לנתח דגימות מים עבור לגיונלה מעת לעת כדי להוכיח שספירת החיידקים מקובלת. יש לקבוע את התדירות לפי רמת הסיכון, בהתאם להערכת הסיכון.
שיטות בקרה אחרות
שיטות אחרות לשלוט בלגיונלה כוללות יינון נחושת וכסף וטיפולי ביוציד (למשל כלור דו חמצני). כדי להבטיח שהם יישארו יעילים היישום שלהם יצטרך הערכה מתאימה כחלק מתוכנית הטיפול הכוללת במים, כולל התקנה, תחזוקה וניטור נאותים.